Η εξανθράκωση της ΕΕ27 από τον άνθρακα αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια ~76 χιλιάδων θέσεων εργασίας σε ανθρακωρυχεία και εργοστάσια άνθρακα μέχρι το 2025 (154 χιλ. μέχρι το 2030). Οι χώρες της κοινοπραξίας (Ελλάδα, Δανία, Αυστρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία) θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, καθώς αντιπροσωπεύουν σήμερα το 81% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ στον τομέα του άνθρακα (190 χιλ.). Ταυτόχρονα, παρατηρείται ήδη ένα κύμα θέσεων εργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αναμένεται να συνεχιστεί και ίσως να αυξηθεί.
Λόγω των παρόμοιων δεξιοτήτων τους, οι εργαζόμενοι του άνθρακα είναι ιδανικοί για την κάλυψη κενών θέσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Οι δεξιότητες των εργατών άνθρακα (π.χ. αντοχή σε επικίνδυνα περιβάλλοντα, απασχόληση χειρωνακτικών & εξελιγμένων τεχνολογιών) είναι περιζήτητες στις βιομηχανίες ηλιακών φωτοβολταϊκών (ΦΒ) & αιολικών, καθώς είναι ιδιαίτερα μεταβιβάσιμες στα επαγγέλματα των εγκαταστατών/τεχνικών ηλιακών ΦΒ, καθώς και των τεχνικών των αιολικών πάρκων/ανεμογεννητριών.
Έτσι, οι εργαζόμενοι άνθρακα μπορούν να αποφύγουν τη χρονοβόρα κατάρτιση (~2 έτη) που προσφέρουν σήμερα τα υπάρχοντα προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), απαιτώντας μόνο ένα σύντομο μάθημα ή κατάρτιση στο χώρο εργασίας.
Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), καθώς και η αγορά εργασίας αναμένεται να δοκιμαστούν από την έξαρση των εργαζομένων στους τομείς του άνθρακα που θα αναζητήσουν την επαναπρόσληψή τους στο εγγύς μέλλον και την αύξηση των αδήλωτων θέσεων στις ΑΠΕ.
Οι πρωτοβουλίες επανεκπαίδευσης για τη μετάβαση των εργαζομένων από τον τομέα του άνθρακα στον τομέα των ΑΠΕ είναι, επί του παρόντος, εξαιρετικά περιορισμένες, με μόνο μία χώρα της ΕΕ να προσφέρει σχετικά μαθήματα C-VET (Δανία- ~2,5 χρόνια πτυχίο). Η ζήτηση θέσεων εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ στην ΕΕ27 αυξάνεται κατά 304 χιλ. νέες θέσεις εργασίας ανά έτος έως το 2030 - 60% αναμένεται στην αιολική & 24% στην ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια. Ειδικότερα, η προσφορά νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των ΑΠΕ στις χώρες εταίρους θα μπορούσε να απορροφήσει έως και το 90% των σημερινών θέσεων εργασίας που σχετίζονται με τον άνθρακα. Για παράδειγμα, η Δανία, η Πολωνία και η Ελλάδα κατέχουν ηγετική θέση στο δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Ορισμένες περιοχές άνθρακα της Δανίας έχουν την υψηλότερη δυνητικά προκαλούμενη απασχόληση για την αιολική ενέργεια (~16 χιλ. νέες θέσεις εργασίας) και τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες (~3 χιλ).
Συνδεθείτε με τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώνεστε για την πρόοδο του έργου και άλλα νέα.
created with
WordPress Builder .