Se preconizează că decarbonizarea UE27 va duce la pierderea a aproximativ 76 000 de locuri de muncă în minele și uzinele de cărbune până în 2025 (154 000 până în 2030). Țările partenere (GR, DE, AT, RO, BG, PL) vor fi deosebit de afectate, reprezentând în prezent 81% din totalul forței de muncă din UE în domeniul cărbunelui (190k). În același timp, o creștere a numărului de locuri de muncă în sectorul surselor de energie regenerabilă (RES) este deja în desfășurare și se așteaptă să continue și poate să crească.
Datorită competențelor similare, lucrătorii din sectorul cărbunelui sunt ideali pentru a acoperi posturile neocupate în sectorul RES. Competențele muncitorilor din industria cărbunelui (de exemplu, durabilitatea în medii periculoase, utilizarea de tehnologii manuale și sofisticate) sunt căutate în industria solară fotovoltaică (PV) și eoliană, fiind deosebit de transferabile în special în ocupațiile din sectorul fotovoltaic solar instalator/tehnician și tehnician de parcuri eoliene/turbine eoliene.
Astfel, lucrătorii din sectorul cărbunelui pot evita formarea de lungă durată (~2 ani) oferită în prezent de cursurile de formare profesională existente, necesitând doar un curs scurt sau o formare la locul de muncă.
Educația VET și piața forței de muncă vor fi puse la încercare de numărul mare de lucrători din industria cărbunelui care vor căuta să se reangajeze în viitorul apropiat și de creșterea numărului de posturi nepromovate în RES.
Inițiativele de recalificare pentru tranziția lucrătorilor din sectorul cărbunelui către sectorul RES sunt în prezent extrem de limitate, doar o singură țară din UE oferind cursuri C-VET relevante (DE; diplomă de ~2,5 ani). Cererea de locuri de muncă în sectorul RES din UE27 crește cu 304 000 de noi locuri de muncă/an până în 2030 - 60% se așteaptă să fie în sectorul eolian și 24% în cel solar fotovoltaic. În special, oferta de noi locuri de muncă în sectorul RES în țările partenere ar putea absorbi până la 90% din locurile de muncă actuale legate de cărbune. De exemplu, DE, PL și GR sunt în frunte în ceea ce privește potențialul eolian offshore; anumite regiuni carbonifere din DE au cel mai mare potențial de creare de locuri de muncă pentru energia eoliană (~16 000 de noi locuri de muncă) și pentru sistemele fotovoltaice solare montate pe acoperiș (~3 000).
Conectați-vă la conturile noastre de socializare pentru a fi la curent cu progresul proiectului și alte noutăți.
created with
WordPress Builder .